Verven met planten uit je tuin

Blij verrast was ik bij een workshop van TRC. = Textiel research Centrum te Leiden. 

Daar was  een delegatie van ikat-wevers uit Oost Nusa Tengara, Indonesië, op uitnodiging van het International Institute for Asian Studies (Leiden) en het Textile Research Centre.

Er was een speciale Ikat-workshop. En er werden demonstraties van de productieprocessen van Ikat weven gegeven. Daarnaast liet men zien hoe de garens gekleurd werden met planten uit je eigen tuin. Door dit laatste, met al zijn mogelijkheden, was ik het meest gefascineerd. De kerrie…..de ficus Benjamin……..allerlei bladeren…..cashew noten…..en het is allemaal bruikbaar.

Werkwijze: Spoel eerst je ( katoen of wol) garens gewoon met flink zout. Daarna gaat het in een verfbadje met door jou gemaakte substantie. En jawel, er werd wat raak gegokt……een paar eetlepels kerrie…….Je laat de garens minsten 24 uur er in staan.  Vervolgens haal je de eerste lading garens uit het verfbadje en doe je bv wat Ficus Benjamin bladeren bij en krijg je weer n heel andere kleur voor een volgende lading garens.  De kleur is gefixeerd doordat je eerst de garen gespoeld heb met zout.

Ik doe er een foto bij van Indonesisch gebruikte planten, maar met onze tuinplanten kan er ook flink geverfd worden. Helemaal leuk.

Jaren geleden verfde ik mijn wol al met uien. Ik doe niets meer met de handgesponnen en geverfde wol.

Hoe ik met planten uit de tuin botanisch ga vilten, vertel ik hier:

Advertentie

Gepubliceerd door

mvdhoorn2015

Glass-and jewelry art

Eén gedachte over “Verven met planten uit je tuin”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s